Na een afwezigheid van ettelijke maanden viert Louise Carton haar wederoptreden in de Easykit CrossCup in Rotselaar, de voorlaatste wedstrijd van het criterium die tegelijk geldt als Vlaams kampioenschap, kampioenschap van België voor atleten met een handicap en voor scholieren en masters.

Voor de eindzege in de Easykit CrossCup komt Louise Carton uiteraard niet meer in aanmerking. Na Rotselaar blijft enkel nog het Belgisch kampioenschap in Brussel over. De Oostendse kan echter wel scherprechter spelen in de strijd voor de ereplaatsen. Imana Truyers mag dan al virtueel zeker zijn van de eindzege, achter haar woedt een hevige strijd voor de plaatsen op het eindpodium.

In de uitgezuiverde stand - die waarbij de atleten hun zwakste prestatie mogen laten vallen - staat Nina Lauwaert op de tweede plaats met één puntje voorsprong op Sophie Van Accom en vijf op Hanna Vandenbussche. Lauwaert imponeerde in de cross van Hannuit door als eerste Belgische te eindigen en zal zondag naast Carton zeker een te duchten tegenstander zijn voor haar twee achtervolgsters maar ook voor Truyers. Mooie concurrentie komt er uit Groot-Brittannië, dat een volledige ploeg afvaardigt en de spanning voor de zege alleen maar kan verhogen.

Bij de mannen torent Soufiane Bouchikhi dit seizoen boven iedereen uit. De eindoverwinning kan hem behoudens blessures of ziekte niet meer ontsnappen. In Rotselaar zal hij zeker gebrand zijn op een overtuigende zege. Hij herinnert zich beslist hoe hij vorig jaar na een zweefvlucht in de laatste meters een fractie tekort schoot om Isaac Kimeli de eerste plaats te ontfutselen. Kimeli is er zondag weer bij en hoewel zijn conditie in stijgende lijn gaat - bewijs daarvan zijn mooie tweede plaats achter de Keniaan Kiplagat in de cross van Mora, Portugal - kan hij de Antwerpenaar voor de eindwinst in de Easykit CrossCup niet meer bedreigen.

Ook hier wordt het een strijd tot het bittere einde voor de ereplaatsen. Naast Kimeli liggen Robin Hendrickx en Michaël Somers zij aan zij voor zilver en brons. Uitkijken wordt het verder naar Dieter Kersten, die in Hannuit een mooie comeback maakte, en Dorian Boulvin, de revelatie en huidig leider bij de beloften. Ontbreken op het appel: Lander Tijtgat, nog altijd out met een spierscheur, en Thomas De Bock, die kiest voor een meer gerichte voorbereiding op de marathon. Jeroen D'Hoedt, die nog geen enkele wedstrijd van de korte cross verloor, zal in Rotselaar ook op de kortste afstand aantreden.

Bij de junioren meisjes lijkt eens temeer een boeiend duel in het verschiet tussen Mathilde Deswaef en Justine Tinck. Tim Van de Velde in dezelfde categorie bij de jongens hoeft niemand te vrezen.