Zondag viert de veldloop van Hannuit zijn 75ste verjaardag. Een jubileum dat op de Easykit CrossCup de nodige luister zal worden bijgezet, onder meer door de aanwezigheid van de huidige Belgische top en een schare internationale vedetten.

De Easykit CrossCup is halfweg en reeds melden zich de kandidaten voor de eindzege. Imana Truyers bij de vrouwen en Soufiane Bouchikhi bij de mannen hebben de eerste wedstrijden gedomineerd en een comfortabele voorsprong weten uit te bouwen. Door de gedwongen afwezigheid van Louise Carton kon de strijd bij de vrouwen alle kanten uit. Het is de verdienste van Imana Truyers dat ze die kans greep. Ook zondag zal Louise Carton er nog niet bij zijn. De Oostendse revalideert van een voetblessure en wil haar herstel niet hypothekeren door de competitie voortijdig te hervatten.

?Louise sloeg eind november haar voet verschillende malen om?, zegt haar coach Dirk Engelen. ?Het gevolg is dat ze een tijdlang buiten strijd was en pas sinds een aantal weken de training weer opnam, zij het met een tape. Conditioneel gaat ze er elke week op vooruit, maar Hannuit komt te vroeg. Het doel is nu het BK in Brussel.?

Wie wel haar kansen zal verdedigen is Sofie Van Accom. De Antwerpse atlete was ziek in Roeselare waardoor ze haar kansen niet optimaal kon verdedigen maar in Hannuit zal ze meedingen voor de punten in het klassement van de Easykit CrossCup. ?Ze liep een uitstekende cross in Hulshout en ook in Edinburgh was ze prima?, vervolgt Dirk Engelen. ?Ze mag dus enige ambitie koesteren in Hannuit?. Ook Hanna Vandenbussche, opvallend sterk voor eigen volk in december, is weer van de partij en zal haar woordje willen meespreken.

En dan is er de internationale affiche met de Rutkowska op kop. De Poolse die Mol op haar naam zette won ook de cross van Soest en wordt de te kloppen atlete, samen met de Roemeense Birca, vorig jaar derde in Hannuit en vierde op het laatste EK. Een andere bekende is de Ethiopische Adamu, de winnares van de laatste editie.

Bij de mannen heerst Soufiane Bouchikhi. De Antwerpenaar die uitkomt voor Luik en als vijfde finishte op het EK, schreef de Sylvestercross van Soest op zijn naam en kwam zaterdag nog als vierde over de meet in de sterk bezette Great Run in Edinburgh. Hij wordt in Hannuit de grote favoriet voor de overwinning, samen met de Brit Andy Vernon, die vorig jaar aan het langste eind trok in de Haspengouwse klei. Geen Robin Hendrix hier, die moet afzeggen wegens examens en Bashir Abdi, die zijn zinnen heeft gezet op de marathon.

Wel present en gebrand op een sterke prestatie is Isaac Kimeli. Kimeli maakte in Edinburgh deel uit van het sterke Belgische relay-team met Van Accom, D?Hoedt en Eykens, dat knap als tweede finishte achter Groot-Brittannië maar Europees kampioen Spanje versloeg en liet een zeer goede indruk. Kan hij Bouchikhi en Vernon zondag het vuur aan de schenen leggen? Ook Michael Somers, Lander Tijtgat, Thomas De Bock, Dorian Boulvin, Simon Debognies en de broers Casteele vertrekken met eigen ambities. Ook in de gaten te houden: Koen Naert die vorige week zijn persoonlijk record op de halve marathon scherper stelde en zijn ticket verdiende voor deelneming aan het WK.

Jeroen D?Hoedt ten slotte wil met een nieuwe overwinning op de korte cross zijn eindzege in het klassement definitief vorm geven.