Ekaterina Sokolenko en Soufiane Bouchikhi hebben in Roeselare de tweede individuele manche van de Easykit CrossCup op hun naam gezet.

De Russische verzamelde een kleine bonus op Imana Truyers, Bouchikhi demonstreerde een half uur lang zijn klasse en kwam met ruime voorsprong door de meet.

Voor de stagegangers die met EK-ambities waren gestart, liep de confrontatie in Roeselare met een sisser af. Isaac Kimeli en Simon Debognies probeerden wel een tijdlang het ritme van de bij Luik aangesloten Antwerpenaar te volgen, maar betaalden die inspanning cash. Debognies eerst, dan Kimeli moesten al snel passen voor het verschroeiende tempo van Bouchikhi en zagen hoe de achtervolgende groep met daarin Lander Tijtgat, Michael Somers en Robin Hendrix snel naderde.

Van Bashir Abdi, ook net terug van stage, nauwelijks weerwerk. De Gentenaar liep een bleke koers in de achtergrond en zou als negende eindigen.

Inmiddels snelde Lander Tijtgat van zijn compagnons weg en leek net als in Mol geruime tijd op weg naar de tweede plaats. Dat was zonder een verbluffende Michael Somers gerekend. Het jonge talent van Lyra zette in de laatste ronde zijn turbo op en versloeg Tijtgat in de spurt. Robin Hendrix, die andere grote belofte kwam knap als vierde binnen voor Thomas De Bock en een aangeslagen Kimeli.

Bij de vrouwen klom Sokolenko weliswaar op het hoogste podium maar werd de show andermaal gestolen door Imana Truyers. Nadat Stephanie Barnes in de aanvangsronde ridder of mis had gespeeld, kwamen Truyers, Van Accom, Vandenbussche en een verrassende Nina Lauwaert opzetten. Wat verder streden de youngsters Scaunet, Verhoeven en Rooms hun strijd voor een EK-ticket.

Truyers voerde de forcing en alleen Sokolenko bleek in staat haar wagonnetje aan te haken. Even leek het erop of Truyers het zou halen, maar de sterke Russin - tweemaal zilver op het EK-23 en wereldkampioene op de universiade ? maakte de klus af in de laatste ronde en een felle sprint.

Knappe prestatie ook van Hanna Vandenbussche die in de laatste ronde met ruime voorsprong naar een derde plaats snelde, voor Nina Lauwaert en Sofie Van Accom.