Met een vijfde plaats, en vooral de titel van eerste Belgische, tankte Imana Truyers zondag vertrouwen in de Easykit CrossCup in Mol. Klonk ze na de manche in Gent nog erg voorzichtig, spreekt ze nu openlijk over de eindzege.

"De trainingen gaan heel goed, maar al mijn concurrentes hadden een sterk zomerseizoen, terwijl ik nauwelijks in actie kwam. Dan is het toch afwachten wat je in wedstrijd kan", aldus een gelukkige Truyers. "Het gevoel was goed vandaag. In het begin kwamen de Poolse meisjes nog niet, en dus nam ik de leiding. Een constant hoog tempo is cruciaal voor mij. In de spurt verlies ik." Sofie Van Accom, op voorhand tot torenhoge topfavoriete gebombardeerd, bleek een maatje te klein. "Ik had één zwak moment in het bos, maar gelukkig was mijn voorsprong op Sofie groot genoeg", aldus Truyers. "Ik ga nu vol voor de eindzege. Na nieuwjaar volgen mijn favoriete omlopen nog."

Europese beloftekampioene en olympiër op de 800 meter, Renée Eykens, kwam in Mol voor het eerst in de lange cross van een CrossCup uit. Met een negentiende plaats, als zevende Belgische, kon ze absoluut leven.

"Op voorhand had ik een beetje schrik van de afstand. We moesten hier 5,5 kilometer afleggen, de langste afstand die ik ooit liep", doet Eykens haar verhaal. "Bijna alle specialisten waren er, en dus wist ik dat ik een paar kloppen ging moeten verwerken tijdens de wedstrijd." Hoewel ze het zwaar kreeg, was de 800m-specialiste opgetogen over haar resultaat. "Ik wilde zo lang mogelijk op de tanden bijten, en dat is me gelukt. Met de uitslag ben ik super tevreden, ik heb mezelf zelfs wat verrast. In het zand stond ik meteen voor een heel zware eerste test."

'ALLES WINNEN'

Soufiane Bouchikhi snelde zondag met groot machtsvertoon naar de zege bij de mannen. Hoewel er aan het Zilvermeer enkele toppers ontbraken, denkt Bouchikhi ook de vier resterende manches te kunnen winnen.

"Ik voelde me goed, maar ik verwacht dat ik de komende weken en maanden alleen nog maar sterker zal worden", klonk de Antwerpenaar vol vertrouwen na zijn zege. "Ik was vandaag niet bezig met het uitbouwen van een voorsprong op afwezigen als Isaac Kimeli en Bashir Abdi, want ik wil dit jaar simpelweg alle manches winnen."

Zijn voorsprong aan de finish was riant, maar Bouchikhi was wel onder de indruk van de wederoptredende Lander Tijtgat. "Ik vond hem echt verrassend sterk, en hij zal alleen maar beter worden. Ik zie in hem een potentiële eindwinnaar van de Easykit CrossCup."

Het vormpeil van Bouchikhi lijkt een stuk beter dan een jaar geleden, en toen kwam hij op het EK veldlopen tot een veertiende plaats. Dit jaar gaat het EK op 10 december in het Slowaakse Samorin door. "Ik ga nog geen uitspraken doen. De selectiewedstrijd in Roeselare moet nog gelopen worden, en ik kan nog altijd naast de ploeg vallen", besloot Bouchikhi voorzichtig.

'GA VOOR EK-SELECTIE'

Toen Tijtgat de afgelopen maanden verkondigde nog eens naar het EK veldlopen te willen, dat op 10 december in het Slowaakse Samorin doorgaat, verklaarden velen hem gek. Na zijn tweede plaats zondag in Mol klinkt zijn ambitie plots veel realistischer. "Dit doet deugd. Ik mis alleen nog wedstrijdritme, en denk met deze wedstrijd in de benen nog beter te kunnen doen op de selectiecross in Roeselare. Ik ga voor een EK-selectie."

Voor de zege kwam de leerkracht lichamelijke opvoeding nooit in aanmerking. "Soufiane Bouchikhi was indrukwekkend. Ik was al blij dat ik hem heel even kon volgen. In Roeselare hoop ik nog iets dichter te komen. Als ik daar op meer dan 25 seconden van de winnaar eindig, zal de atletiekbond mij nooit meenemen naar het EK." Tijtgat geraakte jaren aan een stuk niet van zijn achillespeesklachten verlost. "Vorige winter ging ik op vakantie zonder steunzolen, en plots was de pijn weg. Ik heb mijn steunzolen in de vuilbak gegooid, en kan sindsdien weer pijnvrij trainen."