Louise Carton en Isaac Kimeli hebben zich tot Belgisch kampioen gekroond in Wachtebeke. Met klasse wonnen ze beiden de wedstrijd die tevens als afsluitende manche van de CrossCup gold.

Zoals ze al heel het seizoen had gedomineerd, heerste Carton over het ganse deelnemersveld. Aanvankelijk duldde ze nog het gezelschap van de Britse Stephanie Barnes en het trio dat achter haar al maanden streed voor de ereplaatsen in het CrossCup-klassement: Imana Truyers, Sofie Van Accom en Hanna Vandenbussche.

Heel even probeerde ook Nina Lauwaert de kopgroep te volgen, maar al gauw bleek het tempo voor de atlete van Hamme te hoog te liggen. Halfweg liep Carton reeds alleen op kop. Barnes was inmiddels ingelopen door Truyers, Van Accom en Vandenbussche en terwijl Carton schijnbaar moeiteloos de laatste meters afwerkte maakte Van Accom het verschil met haar concurrenten. Barnes finishte nog als derde, gevolgd door Truyers en Vandenbussche.

Bij de mannen kon in principe enkel Soufiane Bouchiki Isaac Kimeli de weg naar de titel versperren. Jeroen D?Hoedt bleek op stage een kuitblessure te hebben opgelopen en nieuwbakken Belg Dame Tasama niet hersteld van een andere stage, in Ethiopiƫ ditmaal.

Bouchiki, nochtans een maand out na een schouderfractuur, deed meer dan weerwerk bieden tegen de onbetwiste leider in de CrossCup. Hij nam een verschroeiende start en alleen Kimeli, Casteele, Garain, Kersten en Basemans slaagden er in aan te sluiten. Voor Basemans ging het te snel, terwijl uit de achtergrond de Halle-express met Debognies en De Bock terugkeerde.

Half koers bleven enkel nog Kimeli en Bouchiki over. In de laatste ronde schakelde Kimeli nog een versnelling hoger, genoeg om Bouchiki definitief terug te slaan. Dieter Kersten volgde het voorbeeld van de Europese beloftenkampioen en liet op zijn beurt alle concurrenten achterwege, om mooi op de derde plaats te eindigen en meteen de klassering bij de -23 op zijn naam te zetten. Coach Karel Lismont zag dat het goed was.