Louise Carton en Jeroen D?Hoedt waren de verwachte winnaars van het Belgisch veldloopkampioenschap in Wachtebeke. Beiden wonnen ze met voorsprong en klasse op hun concurrenten.

Carton haalt ook de Joker+ CrossCup binnen, net zoals Isaac Kimeli.

Het werd rekenen voor Kimeli. D?Hoedt had voor de laatste proef in de Joker+ CrossCup slechts 15 punten achterstand op zijn ex-clubgenoot en ging van meetaf aan de haal met een ontketende Bashir Abdi. Die twee bouwden in geen tijd een comfortabele voorsprong uit op een groepje achtervolgers met daarin Kimeli, Michiels, Steven Casteele, Ruell, Basemans en El Mouaziz.

Die laatste viel er algauw af en halfweg moesten ook Basemans en Michiels passen, toen Kim Ruell een tandje hoger schakelde. Kimeli, verrast door de verschroeiende start van zijn twee concurrenten, liep tactisch en vergenoegde zich met een derde plaats. De Joker+ CrossCup kon hem virtueel nog nauwelijks ontsnappen.

In de laatste kilometer maakte D'Hoedt het verschil. Voor Bashir Abdi, tot dan toe zijn gedroomde gangmaker, was het goed geweest. De atleet van CABW kwam afgescheiden over de meet en werd zo voor de tweede maal Belgisch kampioen voor Abdi. Kimeli leek gewonnen spel voor de tweede plaats, maar zag te laat hoe de aanstormende Kim Ruell hem bedreigde. Hij werd op de meet gevloerd voor de derde podiumplaats van het BK.

Het stond in de sterren geschreven hoe de wedstrijd bij de vrouwen zou verlopen. Louise Carton die het ganse seizoen boven iedereen uitstak, leek ook nu geen moeite te hebben met de tegenstand. Nochtans bleef Veerle Dejaeghere tot ver halfweg zij-aan-zij met de gedoodverfde kampioene. Toen brak ook bij haar de veer en liep de Oostendse freewheelend naar haar tweede titel.

Voor de derde plaats was het wel spannend. De Engelse Stephanie Barnes die het ganse seizoen al in de schaduw van het topduo had gelopen, ging in de laatste ronde Julie Van de Velde voorbij. De atlete van FLAC had vroeg in de wedstrijd een kloof geslagen maar zich kennelijk misrekend op het aantal ronden. Daardoor zag ze Barnes alsnog voor haar finishen, maar ze ging wel Imana Truyers vooraf die in Wachtebeke nooit haar goede benen vond.

Op de korte cross leek de Kortrijkse Marokkaan Abdellah Dacha naar de zege af te stevenen. Hij greep echter naast de overwinning door tot op het einde blindelings de quad van de tv-camera te volgen. Die onverhoopte kans greep Sam Valgaeren aan om iedereen te snel af te zijn. Ook Joker+ eindwinaar Dieter Kersten en Simon Debognies.