Het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke wordt zondag andermaal het sluitstuk van de Joker+ CrossCup en het toneel van het Belgisch veldloopkampioenschap. Belooft de strijd om de nationale titels bijzonder spannend te worden, dan kan een aantal atleten al op beide oren slapen wat de eindwinst van de Joker+ CrossCup betreft.

Voor deze dubbele organisatie worden meer dan 2.500 deelnemersĀ - een record - en een massa toeschouwers verwacht. De omloop in Wachtebeke is door de regenval van de laatste weken wel bijzonder zwaar geworden en dus vooral spek voor de bek van de liefhebbers van modder.

Bij de vrouwen lijkt alle spanning verdwenen. Louise Carton overheerste de voorbije winter alle tegenstand en heeft een comfortabele voorsprong van 22 punten uitgebouwd op haar dichtste achtervolgster, Veerle Dejaeghere. Ze kwam dan ook in alle proeven waar ze aan deelnam afgetekend als eerste Belgische over de meet. Niets laat veronderstellen dat het zondag in Wachtebeke anders zal zijn. De kroon van Belgisch kampioene kan haar evenmin ontglippen.

Dejaeghere blijft afgetekend de eerste eredame maar achter haar belooft zich een felle strijd te ontwikkelen voor de derde plaats. Imana Truyers, die zich de laatste drie wedstrijden van de Joker+ CrossCup manifesteerde, lijkt de beste kansen te hebben, maar ook Sophie Van Accom en Julie Van de Velde komen nog in aanmerking voor een podiumplaats.

Bij de mannen kan het nog alle kanten uit. Lijkt Isaac Kimeli na zijn tweede plaats in Dour en de mindere dag van Jeroen D'Hoedt de beste papieren te hebben voor de Joker+ CrossCup, dan scheiden hem toch slechts 10 punten van zijn ploegmakker Thomas De Bock en 15 van Jeroen D'Hoedt. Als het parcours in Wachtebeke er even zwaar bij ligt als de voorbije dagen, kan Thomas De Bock misschien wel voor de verrassing zorgen en mikken op de kampioenstitel. Maar ook Kimeli heeft zijn zinnen gezet op een tweede nationale trui, net als Jeroen D'Hoedt en Bashir Abdi.

Deze laatste liet echter weten niet te zullen starten als het weer niet drastisch omslaat en de omloop niet lichtlopender wordt. "In Dour was ik in shock bij de aankomst. Daags voordien trainde ik in Afrika nog bij een temperatuur van 40Ā°C, in Dour vroor het net niet en kregen we hagel en sneeuw over ons. Modder en koude liggen me niet, dat is inmiddels duidelijk."

Op de korte cross kan Dieter Kersten op beide oren slapen. De pupil van Karel Lismont gaf in Dour een sterk nummer weg en heeft de Joker+ CrossCup op zak. Een titel zou natuurlijk de kers op de taart zijn maar er zijn kapers op de kust. Ali Hamdi, Simon Debognies, Ismael Debjani, Sam Valgaeren en Robin Hendrickx hebben een even grote titelhonger.

De uitgezuiverde stand van de Joker+ CrossCup

Mannen: 1. Isaac Kimeli 111 punten; 2. Thomas De Bock 101; 3. Jeroen D'Hoedt 96; 4. Yannick Michiels 82; 5. Kim Ruell 78; 6. Dries Basemans 72.

Vrouwen: 1. Louise Carton 135 punten; 2. Veerle Dejaeghere 113; 3 Imana Truyers 88; 4. Sophie Van Accom 76; 5. Julie Van de Velde 72; 6. Hanna Vandenbussche 62.

Korte cross: 1. Dieter Kersten 107 punten; 2. Ali Hamdi 81; 3. Simon Debognies 75; 4. Ismael Debjani 74; 5. Sam Valgaeren 73; 6. Robin Hendrickx 68.