Louise Carton en Thomas De Bock waren in de modder van Dour met voorsprong de sterksten van het hele lot. Carton neemt een serieuze optie op de Joker+ CrossCup. Bij de mannen greep Isaac Kimeli zijn kans en staat hij op een zucht van de eindwinst.

Dour heeft een patent op extreme weersomstandigheden. Zondag was het plaatsje aan de Franse grens weer het toneel van apocalyptische beelden. Regen, hagel en sneeuw teisterden omgeving en atleten die onderkoeld en verstijfd de finish haalden. De omstandigheden waren natuurlijk voor iedereen gelijk, zoals Jeroen D'Hoedt terecht opmerkte.

De atleet van CABW die zo?n onweerstaanbare indruk had gemaakt in Hannuit en Rotselaar geraakte nooit echt op dreef en moest toezien hoe Isaac Kimeli de kleine kloof die hij in het begin van de wedstrijd had geslagen, moeiteloos dichtte. Meer nog, in de laatste koershelft kwam een beresterke Thomas De Bock op dreef en vatte post bij de leiders.

Achter dit trio liepen Bashir Abdi, Yannick Michiels, Kim Ruell, Steven Casteele en Dries Basemans elk hun eenzame wedstrijd tegen de natuurelementen. Abdi, net terug van een stage in Ethiopiƫ, betaalde als eerste het gelag. Maar ook vooraan wisselden de posities. Isaac Kimeli had er met Thomas De Bock een ploegmaat bij en aarzelde niet om het tempo op te drijven.

Wat verder waagde De Bock zijn kans. Met nog een ronde te gaan, sprong hij van zijn medevluchters met succes weg. Hij zou met glans zegevieren. Kimeli werd in een pakkende eindsprint met een sterk finishende Yannick Michiels nog net tweede terwijl Jeroen D'Hoedt zich tevreden moest stellen met de vierde plaats.

Bij de vrouwen stond geen maat op Louise Carton. De Oostendse die in Rotselaar had moeten passen wegens voetproblemen, dartelde door het slijk en liet geen twijfel bestaan over wie de eindwinnaar van de Joker+ CrossCup wordt. Veerle Dejaeghere haalde alles uit de kast maar besefte de overmacht. Achter dit duo leverde Imana Truyers andermaal proeven van bekwaamheid door als derde te eindigen. Zoals Carton een wissel op de toekomst. Dat geldt trouwens ook voor Julie Van de Velde en Astrid Verhoeven die als vierde en vijfde door de finish gingen.