Met nog één confrontatie voor het Belgisch kampioenschap in Wachtebeke treedt de Joker+ CrossCup in Dour in zijn beslissende fase. Louise Carton en Isaac Kimeli verdedigen er hun leidersplaats.

Door het forfait van Louise Carton in Rotselaar is Veerle Dejaeghere op kousevoeten dichtbij geslopen. In de gezuiverde stand - de klassering waarbij elke atleet zijn zwakste prestatie mag schrappen - leidt de Oostendse nochtans nog altijd met een comfortabele 17 punten voor de atlete van AV Roeselare.

In Dour kan Carton de hegemonie die ze heel het veldloopseizoen tentoon spreidde bevestigen en een virtuele greep doen naar de eindoverwinning. Alleen een nieuwe opgave of ziekte kan nog roet in het eten gooien. Achter dit ongenaakbaar tweetal heeft Imana Truyers mogelijk gewonnen spel. Sophie Van Accom, Hanna Vandenbussche en Julie Van de Velde lijken nog enkel te strijden voor de vierde plaats.

Uit Nederland komt Andrea Deelstra afgezakt. Deelstra is een marathonloopster met een sterke 2u26 achter haar naam. De laatste belangrijke cross in Nederland, de Mastbos in Breda, schreef ze op haar naam. Mogelijk een concurrente voor Carton en Dejaeghere in het Henegouwse plaatsje.

Bij de mannen is de strijd voor de eindoverwinning zo mogelijk nog spannender. Isaac Kimeli leidt in de gezuiverde stand met tien punten voor Jeroen D'Hoedt, maar kan zich geen tweede dip zoals in Rotselaar meer permitteren. D'Hoedt draait op volle toeren en is niet van plan cadeaus uit te delen. Voor de derde plaats heeft Thomas De Bock de beste papieren. Maar hij houdt best Yannick Michiels, Dries Basemans, Kim Ruell en Steven Casteele in het oog. Als derde hond in het kegelspel zou wel eens Bashir Abdi kunnen fungeren. De Gentenaar is terug van stage en heeft zijn zinnen gezet op het BK in Wachtebeke. Als aanloop staat Dour op zijn programma. Kimeli en D'Hoedt zijn verwittigd.

Op de korte cross heeft Dieter Kersten - steeds in de gezuiverde stand - negen punten voorsprong op Ali Hamdi. Hier kunnen alleen nog Debjani, Valgaeren en Debognies stoorzenders zijn.

Vermelden we nog dat Dour de laatste wedstrijd voor de Joker+ CrossCup is voor de scholieren en de masters. Voor deze laatste categorie is dit meteen ook het Belgisch kampioenschap.