Zondag wordt in Hannuit het startschot gegeven van het tweede grote luik van de Joker+ CrossCup. Met de wedstrijd op de Haspengouwse velden, die kan uitpakken met een EAA-label, en de crossen van Rotselaar en Dour voor de finale in Wachtebeke, valt het regelmatigheidscriterium in zijn definitieve plooi.

Hannuit is niet alleen dé klassieker onder de Belgische veldlopen, het is ook het kampioenschap van de LBFA en dat geeft dit rendez-vous een extra cachet. Jeroen D'Hoedt, die vorig jaar naar de Waalse Liga overstapte, wil niet op de afspraak ontbreken en onderbreekt zijn stage in Zuid-Afrika om in Haspengouw aanwezig te zijn.

De Hallenaar, die een bijzonder sterke indruk naliet op de Iris Joker+ CrossCup in Brussel, kan zondag een uitstekende zaak doen. Door de afwezigheid wegens voetblessure van Isaac Kimeli, de voorlopige leider in de stand, kan hij net als aan de Heizel voor volle puntenwinst gaan. En dan is er niets wat hem belet voor de eindzege in de Joker+ Crosscup te strijden.

De wedstrijd in Hannuit wordt sowieso spannend, want naast D'Hoedt hebben ook Koen Naert, Thomas Debock en Yannick Michiels steile ambities. Om van Dame Tasama en de Keniaan Dave Bett niet te spreken, allebei sterke fondlopers en gebrand op de dagzege.

Bij de vrouwen kan Louise Carton haar voorsprong in de klassering verder uitdiepen. De atlete van Meetjesland liep zondag in de sterk bezette internationale cross van Belfast naar een knappe zevende plaats. Daarmee was ze de derde Europese atlete.

In Hannuit worden de Ethiopische Alemu Birtukan, vorig jaar vierde in Haspengouw, en Veerle Dejaeghere haar kwaadste concurrenten. Dejaeghere won zondag nog de Abdijcross in Kerkrade en bewees eens temeer dat de jaren op haar geen vat hebben. De West-Vlaamse hield onder meer de Poolse Napieraj en Almensh Belete achter zich.

Belete kon nog niet echt overtuigen in de Belgische wedstrijden van de Joker+ CrossCup, maar hoopt in Hannuit mee te dingen voor het podium. Een doel dat ook Imana Truyers - derde in de voorlopige stand - zich heeft gesteld.