Olympic Essenbeek Halle bij de mannen en Meetjesland bij de vrouwen hebben de Joker+ Crosscup Relays in Gent op hun naam geschreven. Beide teams bleken veel te sterk voor de concurrentie.

Andermaal werden voor de eerste manche van de Joker+ CrossCup alle deelnamerecords gebroken. Liefst 1020 teams schreven in voor deze aflossingsrace aan de Blaarmeersen. Bij de senioren ontspon zich zowel bij de vrouwen als de mannen een boeiende strijd met wisselende posities bij de estafettes.

Leek Excelsior bij de vrouwen met een blitzstart van Rani Nagels even op weg naar een stunt, dan volgden AC Herentals met Kaat Vermeulen, Goele Truyers met AVT en Lotte Scheldeman met ADD de gebeurtenissen van dichtbij. Meetjesland en Roeselare, de latere protagonisten volgden toen nog in ruime afstand, maar moesten hun sterkste loopsters nog laten aantreden.

Bij AC Herentals legden Lore Tack en Sofie Van Accom een sterk parcours af, maar ze konden niet beletten dat Zenobie Vangansbeke en Louise Carton van Meetjesland een moeilijke situatie rechtzetten. Ook Barbara Maveau en Veerle Dejaeghere van AV Roeselare maakten nog een indrukwekkende remonte om ten slotte als derde te eindigen.

Bij de mannen mochten Thomas De Bock van OEH en Ruben Van Praet van Lokeren als eersten de stok doorgeven. AVL had meteen zijn beste pijlen verschoten. OEH van zijn kant kwam pas goed op dreef. Simon Debognies en Isaac Kimeli stevenden op kruissnelheid naar de tweede zege in evenveel jaar.

Achter hen leverde Vilvoorde AC een opmerkelijke inhaalrace. Toen Dame Tasama de wisselstok in handen kreeg, moest hij uit zeventiende stelling vertrekken. Samen met Alex Kibet haalde hij nog liefst zestien concurrenten in. Alleen Isaac Kimeli van OEH bleef buiten schot. Voor de derde plaats versloeg Kim Ruell van Excelsior Dries Basemans van Daring Leuven in de sprint.

UITSLAG:

Vrouwen: 1. Meetjesland 1 (Lindsay Van Basselaere, Zenobie Vangansbeke, Louise Carton) 5.500m in 17.53; 2. AC Herentals (Kaat Vermeulen, Lore Tack, Sofie Van Accom) 17.56; 3. AVR (Laura Huyghe, Barbara Maveau, Veerle Dejaeghere) 18.13.

Mannen: 1. OEH (Thomas De Bock, Simon Debognies, Isaac Kimeli) 9 km in 25.28; 2. VAC 1 (Lucas Moray, Dame Tasama, Alex Kibet) 25.33; 3. Excelsior (Franky Hernould, Koen Naert, Kim Ruell) 25.59