U bezoekt momenteel editie 2013 van cretesdespa.be.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Een Trail door Spa en omstreken
In navolging van het succes van de eerste editie van de Trail des Crêtes de Spa van vorig jaar, staat deze trail ook dit jaar terug op het programma van de Crêtes de Spa op zaterdag 30 maart. De race over 55 km met een positief hoogteverschil van 1715m kondigt zich aan als één van de moeilijkste in zijn genre in België, maar misschien ook wel als de mooiste.

Iedere Trail Runner krijgt aan de finish een herinneringsmedaille en een functioneel Finisher T-shirt.

Start: 9u00

Locatie start & finish: Atletiekpiste sportcentrum La Fraineuse
Parcours
Het parcours van de trail over 55 km zal technisch en heuvelachtig zijn met een positief hoogteverschil van 1715m doorheen een erg bosrijke omgeving : (6,5% straten, 4% geasfalteerde boswegen, 89,5 onverhard)

Meer details over het parcours kan je hieronder terugvinden in het interview met parcoursbouwer David Pawelkowski, zelf een fervente trail runner.

Er zullen vijf kwalitatieve bevoorradingsposten zijn, waarvan één aan de aankomst.
Parcours GPS (format GPX of GDB): voor de trailers die wensen te lopen met het gps parcours zullen we hier de week voor het event het gpsparcous online plaatsen.
Parcoursverkenningen : 4 datums voor 4 trainingen van ongeveer 13-14 km
Er worden parcoursverkenningen georganiseerd om de deelnemers die reeds zijn ingeschreven voor de trail de kans te geven het parcours uit te testen. Het parcours werd opgedeeld in 4 stukken van ongeveer 13 à 14 km, oftwel telkens een training van 1u30 à 2u. Vier dagen die je zeker in je agenda moet blokkeren dus !

Wens je graag deel te nemen aan deze parcoursverkenningen, stuur dan een mailtje naar info@golazo.com met onderwerp "Parcoursverkenning Trail Crêtes de Spa 2013 " en dan bezorgen we je alle praktische info (locatie, startuur, ….).

Data van de parcoursverkenningen : 27/1, 24/2, 10/3 et 24/3.
Tijdslimiet
De tijdslimiet voor de trail 55 km is 9 uur: met een start om 9u 's morgens moeten alle deelnemers dus uiterlijk om 18u00 over de finish zijn, dit komt neer op een gemiddelde van 6km/u. Nieuw dit jaar is dat ruiters met paard, net als bij de 21 km, het parcours zullen afsluiten.
Tijdslimiet controlepunten Decathlon Trail 55km
Om veiligheidsredenen, moeten we ons aan volgende tijdslimieten houden voor de Decathlon Trail 55 km:
  • Controlepunt bevoorrading 1 (14,5 km): tijdslimiet 11u30
  • Controlepunt bevoorrading 2 (28,2 km): tijdslimiet 13u45
  • Controlepunt bevoorrading 3 (40,1 km): tijdslimiet 15u45
  • Controlepunt bevoorrading 4 (48,1 km): tijdslimiet 17u
Wie na deze timing nog aankomt op de bevoorradingspost, wordt verzocht om in de bezemwagen te stappen aangezien er geen veiligheid meer gewaarborgd kan worden op het parcours.
Kwalificeer je via de Trail Crêtes de Spa voor 'The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®' 2014!
De deelnemers aan de Trail 55 km zullen 1 punt krijgen dat meetelt voor een eventuele deelname aan de "The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®"!

Klik hier voor meer informatie over deze mythische trail rond de Mont-Blanc: http://www.ultratrailmb.com/page/20/UTMB®.html.
Interview met David Pawelkowski, parcoursbouwer van de Trail van Crêtes de SPA
David, als bekende figuur in de Luikse trailwereld werd je opnieuw door de organisator gekozen om het parcours van de Trail van Crêtes de Spa onder handen te nemen.

Vorig jaar heb je ons al een zware trail voorgeschoteld … hoe heeft je team het parcours van 2012 nu dus concreet veranderd?
De mooiste en zwaarste passages van 2012 hebben we behouden. Sommige deelnemers van de 1e editie van de Trail vonden bepaalde onderdelen echter net iets 'te weinig pit' hebben, en die hebben we dit jaar dus aangepakt. Concreet zien de eerste 14 en de laatste 22 kilometers er dus compleet anders uit, met prachtige passages langs de kabbelende stromingen van Spa en een tocht door de bossen van Francorchamps. Op zich geen gigantische nieuwe moeilijkheden, maar veel meer afwisseling en een paar nieuwe kuitenbijters die ferm in de benen kruipen. Lokale trailrunners zullen sommige paden misschien zelfs voor de allereerste keer ontdekken. Let op, eind maart kunnen de voeten nog behoorlijk nat worden. Tot slot is de trail wel iets langer, maar het hoogteverschil is gelijk gebleven (nvdr: 55 km, of 2 km langer dan in 2012 en een hoogteverschil van 1.715 m).

Wat zijn chronologisch de zwaarste passages die de deelnemers op dit parcours 'made in 2013' moeten trotseren en hoe zou je die omschrijven? Nog altijd de beklimming van skipistes?
Uiteraard staat de beklimming van 2 skipistes ook dit jaar op het menu, want dit zorgt net voor fantastische momenten op het parcours. We beginnen meteen met een helling naar la Sauvenière voordat we richting de Bron van Barisart trekken. Vervolgens gaan we de skipiste Thier de Rexhons opzoeken via de Bron van Géronstère en daarna zakken we af richting La Gleize. Daarna is het tijd voor het grote werk: de langste beklimming van de dag (2,2 km) brengt de trailrunners naar de voet van de Mont des Brumes. Dan volgt er precies zoals vorig jaar nog een beklimming tot in Andrimont. Een prachtig pad brengt ons naar Francorchamps waar de deelnemers zich opnieuw tegen de zwaartekracht in een weg banen naar Malchamps. Bij aankomst in Malchamps zijn de zwaarste onderdelen weliswaar achter de rug, maar er lonken toch nog een paar kuitenbijters op weg naar de aankomst. Onderweg wordt het genieten van de zeer mooie vergezichten, met name over het meer van Warfaaz.
Kortom, de deelnemers worden visueel getrakteerd op de verschillende bronnen en riviertjes die de regio Spa vandaag op de kaart zetten.

En wat zijn dus qua moeilijkheidsgraad de belangrijkste nieuwigheden in vergelijking met 2012?
Nieuw dit jaar is de 'hertekening' van de te gemakkelijke onderdelen, zodat die iets zwaarder worden. We zijn hiervoor ook op zoek gegaan naar weinig gebruikte en dus ongeziene paden.

Wat is er zo speciaal aan de Trail van Spa? Waarom moeten we zeker deelnemen?
Net als vorig jaar is de beklimming van twee skipistes behoorlijk uniek in België. We wilden in de eerste plaats onze mooie streek in de kijker zetten door zo veel mogelijk stroompjes en riviertjes in het parcours op te nemen. Bovendien mogen de trailrunners zich aan enkele adembenemende vergezichten verwachten … In 2012 was het vrij bewolkt, en dus moeten we nu enkel duimen voor een open hemel en weinig mist op de hoogtes zodat iedereen ten volle van de natuurpracht kan genieten.

Ongeveer 250 trailrunners stonden aan de start van de 1e editie in 2012 en de meesten hadden niets dan lof over het parcours ... Denk je dat de Trail van Crêtes de Spa dankzij het aangepaste parcours dit record zal verbreken (reeds meer dan 200 deelnemers zijn ingeschreven!)?
Op basis van het positieve onthaal van vorig jaar, vermoed ik inderdaad dat we dit jaar op nog meer deelnemers mogen rekenen. We hebben alvast geprobeerd om hen een mooie trail voor te schotelen.

Je kan je via deze wedstrijd opnieuw voor de 'The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®' kwalificeren … Wat houdt dat precies in?
Die trail blijft een must voor heel wat Belgische trailrunners. Het is dan ook leuk als je met regionale wedstrijden punten kan verdienen zodat je daar kan deelnemen. Maar het wordt steeds moeilijker om je in te schrijven. Ook al zijn de Alpen echt geweldig, toch hoef je niet per se zo ver te gaan om mooie en moeilijke hoekjes te ontdekken.

Hoe ziet een typische trailrunner er volgens jou uit (profiel, karakter, persoonlijkheid ...)?
Moeilijke vraag. Ik denk dat een trailrunner iemand is met een passie voor sport én de natuur, en die graag op ontdekking gaat. Niet het resultaat op de chronometer, maar wel de ontdekking van zo veel verschillende magische plekken is ons allergrootste geluk. Deze discipline heeft iets te bieden voor zowel de sportievelingen die goede sportprestaties willen neerzetten alsook de mensen die hun grenzen willen verleggen en nieuwe dingen willen ontdekken. Kortom, het zijn mensen met een groot mentaal vermogen, want dat heb je nodig als je de pijn tijdens deze bijzondere inspanningen de baas wil blijven.

Trails vallen tegenwoordig behoorlijk in de smaak bij de lopers ... Hoe komt dat volgens jou?
De aantrekkingskracht van de trails is inderdaad enorm, maar ik kan moeilijk uitleggen hoe dat komt. Ik denk dat de mensen meer en meer op zoek zijn naar sporten die dicht bij de natuur staan en we leven nu eenmaal in een prestatiemaatschappij. Bewijzen dat we lange afstanden aankunnen moet heel wat mensen tot de verbeelding spreken. Een paar jaar geleden ging het nog om kleine afstanden, maar stukje bij beetje zijn de parcours langer geworden. Vandaag zien we steeds vaker mensen die meteen aan de Trail deelnemen, ze komen dan soms van andere disciplines zoals het MTB … De wedstrijden zijn dikwijls uitverkocht en dat speelt volgens mij mee in het beeld dat de mensen zich ervan vormen.

Tot slot, wat zijn jouw tips voor een optimale voorbereiding?
Aangezien heel wat lopers deze discipline intussen al goed kennen, zijn ze qua voorbereiding meestal al goed opgewarmd. Wie een mooie tijd wil neerzetten, moet volgens mij vooral zo fris mogelijk aan de start staan.
Bedankt David en tot binnenkort voor de officiële verkenningen!