Vanaf donderdag en nog t.e.m. zaterdag nemen meer dan 2.500 Belgen deel aan de zesde editie van Climbing for Life, met dit keer Gérardmer als uitvalsbasis en de prachtige Vogezen als decor. Het beweegproject blijft mensen aanzetten tot sporten en tegelijk diabetes en de preventie ervan in de kijker zetten.

Voor de zesde keer op rij slaan Golazo, de Diabetes Liga en Association Belge des Diabètes (ABD) de handen in elkaar. Climbing for Life Vogezen biedt fietsers, lopers en wandelaars een perfect decor om zich sportief uit te leven. Drie dagen lang staan diverse fiets-, loop- en wandeltochten op het programma. Zaterdag volgt de apotheose met de Tour des Grand Ballons voor fietsers (over drie afstanden, tot max. 141km met onderweg ruim 3400 hoogtemeters). Voor lopers en wandelaars staan er dan pittige trail runs en walks op het programma van 11 of 25km.

DIABETES (PREVENTIE-) CAMPAGNE

Climbing for Life is meer dan een recreatief beweegevenement. Het is een campagne rond diabetes en de preventie ervan. Beweging is immers een krachtig middel in zowel de behandeling als de preventie van diabetes! Door aan te tonen dat sportieve prestaties - mits de nodige medische begeleiding - perfect haalbaar zijn voor mensen met type 1 of type 2 diabetes, hoopt organisator Golazo onderzoek naar en preventie van diabetes een duwtje in de rug te geven. Bovendien worden via het project fondsen geworven om de Diabetes Liga, de Association Belge des Diabètes (ABD) en een aantal andere initiatieven voor mensen met diabetes te ondersteunen.

Dr. Luk Buyse, Voorzitter van de Diabetes Liga, juicht het initiatief toe: "Diabetes dreigt een wereldwijde epidemie te worden. Het slechte nieuws is dat onbehandelde diabetes zorgt voor veel complicaties. Het goede nieuws is dat type 2 diabetes, de vorm die vooral vanaf 40 jaar optreedt, voor meer dan de helft kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Bij type 1 diabetes, de variant die niet kan worden voorkomen, is sport en beweging essentieel in de behandeling van de ziekte. Mensen moeten wakker geschud worden over diabetes en het belang van sport en beweging en daar kan een evenement als dit veel toe bijdragen."

TEAM CLIMBING FOR LIFE DIABETES MET JOHAN MUSEEUW EN ETIENNE DE WILDE

In het kader van het goede doel zal ook een team van 12 mensen met (verhoogd risico op) diabetes met de fiets deelnemen aan Climbing for Life. Zij werden in de aanloop naar het event gedurende zes maanden begeleid door een medisch team van de Diabetes Liga, Association Belge des Diabètes (ABD) en Energy Lab. Zij vertegenwoordigen de Diabetes Liga, zamelen fondsen in en willen anderen inspireren met hun verhaal. Zij worden de komende drie dagen vergezeld door hun familie en vrienden en de meters en peters van Climbing for Life, waaronder de oud-wereldkampioenen Johan Museeuw en Etienne De Wilde die het team zullen bijstaan bij hun fietsuitdaging.

Programma

DONDERDAG 06 SEPTEMBER

Fietsers/lopers : "Le Contre-la-Montre-Sprint de La Mauselaine" : klimtijdrit over 2km aan 10,3% (max 13%)

VRIJDAG 07 SEPTEMBER

Fietsers: "Tour des Grands Vosges"
- 53km - 1183hm
- 89km - 1638hm
- 116km - 2376hm
Lopers / wandelaars: Trail run of prachtige wandeling van 10,4 km - 229hm

ZATERDAG 08 SEPTEMBER

Fietsers: "Tour des Grands Ballons"
- 49km - 1201hm
- 110km - 2247hm
- 141km - 3437hm
Lopers / wandelaars: Trail runs & walks van 11 km (295hm) of 25 km (768hm)

Climbing For Life 2018 wordt afgesloten met een heerlijke pasta-party en de after-bike party in het Climbing for Life village aan het Lac de Gérardmer. Tijdens die slotavond wordt de cheque overhandigd aan de Diabetes Liga en de Association Belge des Diabètes (ABD).