12.500 lopers zullen nu zondag 2 oktober aan de startlijn staan van de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon in het Jubelpark. Eén vierde van de deelnemers komt vanuit het buitenland naar de Europese hoofdstad om deel uit te maken van deze unieke stadsmarathon. Voor het eerst ligt de finish voor de Beurs.

Uit liefst 61 landen komen de deelnemers aan de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon dit jaar. De buurlanden zjin uiteraard het sterkst vertegenwoordigd. Bij de niet-EU landen vallen vooral de grote delegaties uit Zuid-Afrika en de Verenigde Staten op!

Ook dit jaar is de halve marathon, met goed 8.000 deelnemers de meest populaire afstand. 2.000 dapperen zullen de volledige afstand over het pittige Brusselse parcours trotseren. Bovendien kan iedereen zich nog inschrijven voor alle afstanden en dat nog tot en met de dag zelf.

Prachtig parcours dwars door de Europese hoofdstad

Het hart van Europa zet de deuren dus weer wijd open voor de lopers en legt daarvoor haar beste troeven op tafel. Het parcours heeft tal van prachtige passages in petto. Onderweg ontdekken de lopers Brussel op haar mooist, met verrassend veel groen en authentieke eyecatchers! Het Park van Tervuren en de passage over de Grote Markt zijn slechts enkele van de vaste waarden op dit uitdagende parcours.

Bij het verlaten van het Jubelpark lopen de deelnemers dit jaar de Belliardstraat in, in plaats van de Wetstraat. Een andere nieuwigheid is dat de finish, van zowel de marathon, de halve marathon als de 5K, op de Anspachlaan ligt, ter hoogte van de Beurs. Dit iconische gebouw in het hart van Brussel bereiken de lopers via de Grote Markt, de Guldenhoofdstraat, de Steenstraat en de Anspachlaan.

Ook heel wat bedrijven bieden hun werknemers deze sportieve uitdaging aan. Een dertigtal bedrijven schreven zich in, samen goed voor 2.500 lopers. Hoofdpartner Belfius geeft het goede voorbeeld: het laat klanten, maar ook bijna 1.100 personeelsleden meedoen aan het evenement. Een unicum.

Olympiër haast voor jong Keniaans geweld

Willem Van Schuerbeeck, die een goede maand geleden de olympische marathon in Rio liep, fungeert nu zondag als tempomaker voor de jonge Kenianen Eric Kering en James Emuria, in 2014 nog goed voor een 2de plaats in Antwerpen met een PB van 2.15.25.

Op de halve marathon is Lander Van Droogenbroeck, de winnaar van de voorbije 2 edities, de grote favoriet. Daarnaast is het op de halve marathon ook uitkijken naar de wereldrecordpoging van Antonio Ventriglia en Ronny De Cocker. Het duo verbeterde tijdens de voorbije Great Breweries Marathon het wereldrecord 'snelste marathon terwijl je iemand in een rolstoel voortduwt'. Samen hopen ze dit kunstje te herhalen op de Belfius Brussels Half Marathon.

Les Gazelles de Bruxelles

De Belfius Brussels Marathon & Half Marathon ondersteunt sinds enkele jaren een wel zeer bijzondere loopclub. Voor mensen in armoede, nieuwkomers, asielzoekers,... is het vaak een enorme drempel om naar een sportclub te gaan. Bij Les Gazelles de Bruxelles is iedereen welkom, ongeacht het sportieve niveau of de achtergrond en krijgt er voldoende coaching en begeleiding door vrijwilligers. Een groep van 65 loopsters en lopers die uit alle hoeken van de wereld in Brussel beland zijn, zullen zondag aan de start staan.

Praktisch

Het volledige programma ziet er als volgt uit:
9u00: Belfius Brussels Marathon (42,195 km)
9u30: Belfius Brussels 5K (5 km)
10u30: Belfius Brussels Half Marathon (21,097 km)
11u30: Chiquita Kids Run (1 km)

Start: Jubelpark
Finish: Anspachlaan voor de Beurs
Finish Kids Run: Jubelpark

Deelnemers en supporters kunnen dit jaar gebruik maken van enkele handige tools om hun deelname nog kwalitatiever te maken. Er is een gratis Belfius Brussels Marathon & Half Marathon app beschikbaar met heel wat praktische info, leuke features en handige parcours- en locatieplannen. Aan de hand van tussentijden na 10, 21 en 30 km kunnen supporters hun favoriete lopers live volgen via de app.

Lopers kunnen nog inschrijven tijdens de uitgebreide Marathon Expo, die vindt dit jaar plaats in de expotent op de esplanade in het Jubelpark op vrijdag (15-19u), zaterdag (11-18u) en zondag (vanaf 7u).