Daags voor het BK van de profs hebben bijna 2000 wielertoeristen hun benen getest in de Belgian Cycling Championship Happening. Start- en aankomstplaats was het schitterende Havenhuis op het Zaha Hadidiplein.

De deelnemers konden kiezen uit drie afstanden: 55, 90 of 120 kilometer. Iets meer dan de helft van hen ging de zwaarste uitdaging aan en koos voor de langste afstand.

De tropische temperaturen van de voorbije dagen waren gelukkig voorbij, maar de wind was wel van de partij. Die beukte stevig op de schouders onder andere bij de doortocht over de epische Oesterdam. Hier en daar viel er zelfs een regendruppel, maar die kon de pret niet drukken.

Via de polders ging het naar het maritieme Tholen richting Huijbergen om nadien, opnieuw op Belgische bodem, langsheen de zandduinen de Kalmthoutse Heide in te rijden. Via Stabroek kwamen de wielertoeristen opnieuw de Antwerpse Haven binnen. Via een onbekend stukje Port of Antwerp ging het naar de finish.

Antwerps schepen van sport Ludo Van Campenhout en bondsvoorzitter Tom Van Damme gaven het goede voorbeeld en reden ook mee. Zij zijn er morgenvroeg ongetwijfeld opnieuw bij als de profs op de Grote Markt van Antwerpen aan het 'echte' BK beginnen. Voor de vrouwen is dat al om 8u, de mannen beginnen er aan om 11u45.

De 500 eerste inschrijvers voor de Belgian Cycling Championship Happening kunnen dat BK volgen met een tricolore drinkbus in de hand, hun beloning om snel in te schrijven voor deze geslaagde tocht.