Parcours
Het BK vindt zijn beslag op de vermaarde omloop van de GP JEF SCHERENS / RONDOM LEUVEN.
Deze omloop van 14,1 km stuurt de renners door het stadshart van Leuven. Er wordt een lus gemaakt over deelgemeente Wilsele en via de binnenring rond Leuven worden de renners om de 20 minuten terug verwacht in de kaarsrechte Bondgenotenlaan waar vlak voor het bekende Fochplein de eindstreep is getrokken.

START & PRESENTATIE RENNERS / PARCOURS
Gelegen tussen het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, twee historische monumenten, vormt de Grote Markt een prachtig decor voor start en presentatie van de deelnemende renners.

Via het Mgr de Layensplein, via de Dirk Boutslaan en de Halvestraat draaien we links de Mechelsestraat in. Ter hoogte van de Pereboomstraat wordt er afgevlagd voor de officiële start.

De omloop bevat verschillende sportieve scheidsrechters. Onmiddellijk na de start knallen de renners in het verlengde van de Mechelsestraat de befaamde Keizersberg (6.5%) op (BOELENBERG voor de Leuvenaars) met een uitloper in de Albert Woutersstraat. In de afdaling van de Woutersstraat wordt er even verder linksweg gedraaid in de Hagelandstraat en de Spaarzaamheidsstraat. Vervolgens rechtsweg de Processiestraat en nog eens rechtsweg de Kolonel Begaultlaan in en langs deze laan is ook de bevoorradingszone gesitueerd.

We toeren dan rond de Vaartkom en beginnen via het Brouwerijplein aan de 2° helling. D.w.z. de Lüdenscheidsingel in tegenrichting (de binnenring). Hier is slechts een hellingspercentage van 3% mee gemoeid.

Ter hoogte van de Donkerstraat gaan we in een rotvaart linksaf deze brede straat in om beneden onder een hoek van 90° rechts de kuitenbijter van de omloop aan te vatten. De Wijnpers (9% - foto) is zeker een cruciaal onderdeel van de finale. Spektakel gegarandeerd. Op de top rechts langs de tuinbouwschool de Mechelsevest op om een paar 100 meter verder linksom (afrit Den Boschsingel) terug op de binnenzijde van de ring rond Leuven te komen. In sneltreinvaart gaat het over de ring (Den Boschsingel - Tervuursevest - Naamsepoort - Naamse Vest - Parkpoort - Geldenaaksevest - Tiense poort) naar de Bondgenotenlaan.

Deze prachtige rechte lijn (900 m) in de Bondgenotenlaan biedt kansen voor een loepzuivere sprint, maar of de spurters nog paraat staan, is maar zeer de vraag na 17 maal (+/- 240km) dit lastige traject gereden te hebben.


Klik hier voor een groter formaat

Bondgenotenlaan, Fochplein, Margarethaplein, Mathieu de Layensplein, D.Boutslaan, Halvestraat, Mechelsestraat, A.Woutersstraat, Hagelandstraat, Spaarzaamheidsstraat, Processiestraat, Kol.Begaultlaan, Vaartkom, Vaart, Aarschotsesteenweg, Vaartkom, Brouwerijplein, Ludenscheidsingel, Donkerstraat, Wijnpersstraat, Mechelsevest, afrit Den Boschsingel, Rennessingel, Tervuursevest, Naamsevest, Geldenaaksevest, Tiensevest, Martelarenplein, Bondgenotenlaan.

BK Leuven 2010: 27/06