De regen en de wind maakten van de eerste etappe van de BinckBank Tour een lastige onderneming. Toch draaide de rit uit op een massasprint. Fabio Jakobsen haalde het in Bolsward voor Marcel Kittel en Caleb Ewan. Jakobsen is de eerste leider.

Voor de poorten van het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen vertrok het peloton om 12u20 voor een 177 km lange rit van Heerenveen naar Bolsward. Zes renners trokken al snel in het offensief: de Nederlanders Julius Van den Berg (EF Education First) en Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), de Belgen Dries De Bondt (Veranda's Willems - Crelan), Dimitri Peyskens (WB Aqua Protect-Veranclassic) en Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Italiaan Manuele Boaro (Bahrain-Merida).

De eerste etappe van de BinckBank Tour diende zich aan als een Friese 'Elfstedentocht op wielen'. In deze periode van het jaar kregen de renners uiteraard niet af te rekenen met sneeuw en ijs, maar de wind en de gietende regen maakten de koers toch lastiger dan velen vooraf hadden gedacht. De sprintersploegen - vooral LottoNL-Jumbo (voor Groenewegen), Quick-Step Floors (voor Jakobsen) en Mitchelton-Scott (voor Ewan) deden het werk - hielden de kopgroep binnen schot en lieten het verschil niet boven de 4 minuten stijgen.

Op 13 km van de meet - het was inmiddels gestopt met regenen - zat de vlucht van Van den Berg, Reinders, De Bondt, Peyskens, Sprengers en Boaro erop. De Bondt houdt aan de ontsnapping de leiderstrui in het Primus strijdlustklassement over doordat hij de snelste was bij het eerste Primus Checkpoint en tweede bij het tweede. Ook bij de Binck Gouden Kilometer, een driedubbele tussensprint op 22 km van de aankomst, deelden de vluchters nog in de prijzen. De Bondt en Reinders scoorden met elk 5 bonusseconden voor het algemeen klassement  het best.

Maar voor de ritwinnaar in Bolsward lagen er nog 10 bonusseconden te wachten. Jan Willem Van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij) probeerde met een snedige demarrage in de laatste 10 km de massasprint nog te ontlopen, maar op 3 km van de streep werd de moedige Nederlander gegrepen. De sprinterstreinen boksten tegen elkaar op. Quick-Step Floors bracht Fabio Jakobsen in stelling en de jonge Nederlander maakte het magistraal af. Hij haalde het voor Marcel KittelCaleb Ewan, Kristoffer Halvorsen, Max Walscheid en Dylan Groenewegen.

Jakobsen rijdt dinsdag in de groene BinckBank leiderstrui de 12,7 km lange tijdrit in Venray.