Sittard-Geleen en Nederlands Limburg zijn vandaag het decor van de vijfde etappe van de BinckBank Tour. Wij blikken eerst nog even terug naar de vierde etappe.

SPEKTAKEL VAN BIJ DE START


De regen viel voor de start in Lanaken met bakken uit de lucht, maar de renners kozen meteen voor het offensief. In het eerste wedstrijduur werd er 49 kilometer afgelegd en werden er bommetjes gegooid door leider Stefan Küng en Greg Van Avermaet. De wedstrijd viel daarna niet meer stil en werd afgerond met een beklijvende finale. 

GREIPEL MET EEN NIEUW STRIJDPLAN

Na een negende en dertiende plaats in de eerste en de derde etappe gooide André Greipel het in de vierde rit over een andere boeg. De Duitser had geen vertrouwen in zijn eindspurt en trok samen met Nils Pollitt en Pim Ligthart in het offensief. Knap hoe de Gorilla na enkele mindere prestaties de knop kan omdraaien. 

HARDRIJDERS BEZORGEN SPRINTERS ZENUWEN

De sprintersploegen hielden de voorsprong van de vlucht van de dag onder controle, maar rekenden Greipel en co al op dertig kilometer van de streep in. Het signaal voor de hardrijders om hun kans te wagen. Alex Dowsett opende de debatten met Dion Smith. Yves Lampaert kon na een knappe inspanning tot op honderd meter van de finish de zege nog ruiken, maar werd dan overspoeld door het peloton. 

EERSTE ZEGE IN WORLDTOUR VOOR THEUNS

Edward Theuns was na zijn overwinning in Lanaken door het dolle heen. Vorige zomer lag de Oost-Vlaming nog twee maanden in het ziekenhuisbed na een zware val in de Tour, maar na een lange revalidatie staat hij terug op het hoogste niveau. In Parijs-Roubaix bevestigde hij al met een achtste plaats, gisteren boekte hij zijn allereerste zege in de WorldTour.