De opluchting bij Edward Theuns na zijn sprintzege in Lanaken was heel groot. Een jaar geleden kwam de renner van Trek-Segafredo nog zwaar ten val in de Ronde van Frankrijk en zat hij met twijfels. Het geloof in een mooie toekomst is nu helemaal terug.

"Deze overwinning is een grote opluchting", geeft Theuns toe. "Toen ik het bordje van de 200 meter zag, vreesde ik dat ik te vroeg had aangezet. Gelukkig kon ik nog profiteren in het zog van Yves Lampaert en boek ik hier de grootste overwinning uit mijn carrière."

TWEE MAANDEN IN ZIEKENHUISBED

"Mentaal en emotioneel kom ik uit een heel zware periode. Na die val in de Tour bleef ik twee maanden aan een ziekenhuisbed gekluisterd. Ik geloofde niet dat ik ooit nog mijn beste niveau zou benaderen." Eddie knokte zich terug en werd in het voorjaar knap achtste in Parijs-Roubaix. Daarna liet hij bij een ingreep nog een paar bouten en vijzen uit zijn rug halen. "De dokter had me gezegd dat ik na die operatie zes maanden nodig zou hebben om terug te keren, het doet dan ook extra veel deugd dat ik nu al zo goed ben."

"Na die achtste plaats in Roubaix heb ik aan vertrouwen gewonnen en sinds die ingreep heb ik veel minder last van mijn rug. Die tweede plaats in Ardooie heeft me nog een extra boost gegeven. Kijk naar de sprinters die hier aanwezig zijn, dan is het mooi om zo te winnen. Wat de toekomst zal brengen? Ik geloof dat ik in de sprint de wereldtop kan benaderen. Hopelijk krijg ik nu meer kansen om dat te tonen, al besef ik dat het tegen Marcel Kittel heel moeilijk wordt als hij de vorm heeft van de Tour."

MIKKEN OP EINDKLASSEMENT

In de nabije toekomst heeft Theuns nog andere doelen. "In onze ploeg is Jasper Stuyven met klassementsambities naar de BinckBank Tour afgezakt, maar ook ik kan een goed klassement rijden. In de Ardennen is het aan mij om te volgen. Lukt dat niet, dan is er geen man overboord. Met de ploeg mikken we deze week nog op een extra ritzege."