Edward Theuns heeft de vierde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. Yves Lampaert probeerde met een late uitval het sprintersfeestje te verpesten, maar werd op honderd meter van streep overspoeld door het peloton. Stefan Küng blijft leider.

Het peloton werd bij de start van de vierde etappe in Lanaken getrakteerd op een hevige regenbui, maar de slechte weersomstandigheden hielden de renners niet tegen om er meteen stevig in te vliegen. In het eerste wedstrijduu werd 49 kilometer afgelegd. Leider Stefan Küng, olympisch kampioen Greg Van Avermaet en Tony Gallopin probeerden vroeg oorlog te ontketenen, maar hun bommetjes werden al snel onschadelijk gemaakt. 


GORILLA IN DE AANVAL

Een Duits-Nederlands offensief ingezet door André Greipel kreeg wel ruimte. De Gorilla wachtte na een 9de en 13de plaats in de eerste en derde etappe de sprint niet af en kreeg zijn landgenoot Nils Pollitt en Pim Ligthart mee. Het trio verzamelde een maximale voorsprong van 2'35".

In het peloton was bij Bora-Hansgrohe het vertrouwen in een honderdste zege van wereldkampioen Peter Sagan groot. Onder impuls van de ploegmaats van de Slovaak werden Greipel en co op dertig kilometer van de streep opnieuw ingerekend. Achterin moest de Franse spurtbom Arnaud Démare de rol lossen. 

HARDRIJDERS WAGEN HUN KANS

Het vroege einde van de vlucht van de dag zorgde voor een geanimeerde finale. Hardrijder Alex Dowsett was de eerste die met een aanval het sprintersfeestje in Lanaken probeerde te ontlopen. De voormalige houder van het werelduurrecord sprokkelde samen met Dion Smith een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. Op vier kilometer van de finish werden de Brit en de Nieuw-Zeelander tot de orde geroepen.

Een nieuwe poging van Yves Lampaert leek wel succesvol te zijn. De West-Vlaming kon de zege ruiken, maar stierf met de meet in zicht. Op honderd meter van de finish werd de Belgische kampioen tijdrijden overspoeld door het peloton. Daarin was Edward Theuns sneller dan Marko Kump en Tim Merlier. Wereldkampioen Peter Sagan moest tevreden zijn met een vierde plaats.

KÜNG BLIJFT LEIDER

In het Binck Algemeen Klassement blijft Stefan Küng aan de leiding voor Maciej Bodnar en Tom Dumoulin. Peter Sagan en Piet Allegaert behouden hun leiderstrui in het Lotto-puntenklassement en het Primus Strijdlustklassement.