Stefan Küng is de nieuwe leider in de BinckBank Tour. De Zwitserse hardrijder dook in de individuele tijdrit in en rond Voorburg als enige renner onder de elf minuten en neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Een slimme zet van de hardrijders heeft beslist over winst en verlies in de tweede etappe van de BinckBank Tour. De meeste toppers in het werk tegen de klok lieten zich maandag in de sprint in Venray uitzakken, waardoor ze dinsdag in de individuele tijdrit vroeg aan de bak moesten. Een beredeneerde gok nadat ze het weerbericht onder ogen hadden gekregen. In de loop van de middag werd er regen voorspeld en zouden de wegen er nat bij liggen.

De vroege starters haalden hun slag thuis. Vice-Europees kampioen Maciej Bodnar startte als tweede en zette meteen een toptijd neer. De Pool, nog ritwinnaar in de slottijdrit in de Ronde van Frankrijk, klokte af na 11:02, en zou de dag afsluiten op de tweede plaats. Tom Dumoulin beet nipt zijn tanden stuk op de tijd van de ploegmaat van Peter Sagan en werd derde. Jos Van Emden mocht even dromen van ritwinst, maar nam op 150 meter van de streep een verkeerde afslag. De renner van Lotto NL-Jumbo eindigde uiteindelijk als tiende op zeventien seconden van de latere winnaar.

Die dagzege ging naar het Zwitserse toptalent Stefan Küng. King Küng dook als enige renner onder de kaap van de elf minuten en liet de klok stoppen na 10:58, goed voor een gemiddelde van 49,240 kilometer per uur. In de aanhoudende regen slaagde alleen Belgisch kampioen Yves Lampaert er nog in om zich als zesde in de top tien te wringen, wereldkampioen Tony Martin ging tegen de vlakte en eindigde met een gehavende regenboogtrui op veertig seconden van Küng.

Leider Peter Sagan zette in de regen nog een meer dan behoorlijke tijdrit neer, maar de Slovaak nam geen risico?s en bolde met de achttiende tijd over de streep. Onvoldoende om zijn groene Binck-trui vast te houden. Die hangt morgen om de lenden van Küng. Hij heeft vier seconden voor op Bodnar en vijf tellen op Dumoulin.