Peter Sagan heeft de eerste etappe van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De wereldkampioen haalde het na een rit van 169,8 kilometer in een millimeterspurt van de Duitser Phil Bauhaus. Sagan is eveneens de eerste leider in deze BinckBank Tour.

Onder een stralend zonnetje namen 176 renners de start in Breda. Na een korte studieronde gingen vier renners in de aanval. Het kwartet Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Laurens De Vreese (Astana Pro Team) en Elmar Reinders (Team Roompot-Nederlandse Loterij) verzamelde een maximale voorsprong van 2:30.

Team LottoNL-Jumbo droomde van een bisnummer voor Dylan Groenewegen, vorig jaar de winnaar van de openingsetappe in Bolsward en enkele weken geleden nog triomfator op de Champs Elysées, en nam samen met de andere sprintersploegen zijn verantwoordelijkheid. Het peloton liet de vluchters nog strijden om de punten in het Primus Strijdlustklassement en de de seconden in de Binck Gouden Kilometer en rekenden het viertal in op twee kilometer van de streep.

Jasper De Buyst probeerde met een late uitvalspoging de grote groep nog te verrassen, maar de renner van Lotto-Soudal werd al snel overspoeld. Wereldkampioen Peter Sagan zette van ver aan en hield op de streep de Duitser Phil Bauhaus nog nipt achter zich. Magnus Cort Nielsen vervolledigt de top drie. Sagan wordt automatisch de eerste leider in het algemeen klassement.


ALLEGAERT LEIDER IN PRIMUS STRIJDLUSTKLASSEMENT

Piet Allegaert nam in de slotfase van de eerste etappe de twee Primus Checkpoints voor zijn rekening en wordt de eerste leider in het Strijdlustklassement. Laurens De Vreese sprokkelde negen bonificatieseconden in de Binck Gouden Kilometer en wordt in het algemeen klassement tweede op één seconde van Sagan.