'Nu kan het hockeyseizoen eindelijk beginnen', dat denken de vier halve finalisten. Play Sports-analist Floris Geerts fileert hen met zijn scherpe kennersoog.

Voor Watducks, Dragons en Racing is het behalen van de play-offs geen verrassing. Deze clubs werden al voor het seizoen genoemd als absolute zekerheden. Voor hen waren de 22 speeldagen bij wijze van spreken een langgerekte voorbereiding op de echte strijd om het kampioenschap.

In september tipte ik ook Braxgata in de top-4. Te veel blessures gooiden voor 'den Brax' roet in het eten. Al toonde een genezen Braxgata dat het eigenlijk thuishoort in de play-offs. Geen enkele andere ploeg kan zeggen dat nu 13 wedstrijden op rij ongeslagen is. Hieruit blijkt dat de reguliere competitie wel degelijk z'n nut heeft.

Léopold verraste door zich enigszins met gemak bij de beste vier te plaatsen. Maar meer verwacht ik niet van de recordkampioen. Ondanks de aanwezigheid van Manuel Brunet ontbreekt het Léopold op verschillende plaatsen aan kwaliteit. Léo heeft geen echte topkeeper, geen wedstrijd-bepalende strafcorner en ook geen spits die met z'n ogen dicht scoort.

Dat Watducks de reguliere competitie als eerste afsluit is absoluut verdiend. Als enige club haalde het voortdurend een hoog niveau. Al vroeg in het seizoen gaf Watducks landskampioen Dragons in Brasschaat een pak slaag. Tussendoor maakten de Waals-Brabanders uit bij Racing het mooiste doelpunt van het seizoen. Alleen thuis tegen de "Ratten" verslikte het zich (in hoogmoed). Sinds die wedstrijd lijkt Racing dan weer stilaan klaar voor de play-offs. Al denk ik dat Racing op het middenveld een stevige pion mist om voor het eerst sinds 1941 Belgisch kampioen te worden.

Op basis van de laatste weken, gaat Watducks als topfavoriet de play-offs in. Zomeraanwinsten Van Strydonck, Gougnard en Pangrazio maakten 'Les Canards' echt wel beter. Samen met een ijzersterke Boccard, de strafcorner van Charlet, de beste keeper ter wereld Vanasch en voormalig wereldspeler van het jaar, Dohmen moeten zij de jonge talenten naar een nog hoger niveau tillen.

Wat dan met de uittredende landskampioen? Dragons leek tot aan het EHL-weekend klaar voor een vierde opeenvolgende landstitel. Sinds het tegenvallende uitje naar Rotterdam, zit er echter zand in de Brasschaatse machine. De laatste weken ging in 'The Mansion' alleen maar over transfers. De ploeg van Jean Willems valt na dit seizoen sowieso uit elkaar. Als Dragons het de komende twee weken kan opbrengen om z'n hoogste niveau te halen, dan zwaaien de Draken op 13 mei opnieuw met de beker. Lukt dat niet, dan is de hoofdprijs voor Watducks.

-

Floris Geerts is sportjournalist en commentator voor onder andere Play Sports (Telenet) en één van de zeldzame hockey specialisten in zijn vak. ---