Mathieu Van der Poel kwam deze middag ten val in de Azencross in Loenhout. De renner werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Malle, maar liet even later via Twitter weten dat alles in orde is.

Van der Poel werd na zijn val door een medisch team op het parcours behandeld. De Nederlander werd eerst gestabiliseerd om hem zonder risico te kunnen verplaatsen. 

In de commandopost op het parcours werd Van der Poel verder onderzocht. Volgens één van de aanwezige artsen was de toestand van de renner niet alarmerend. Van der Poel werd daarna naar het ziekenhuis van Malle gebracht.

Even later stuurde Van der Poel een tweet de wereld in. "Ik ben ok. De zware val was mijn eigen fout, maar ik kom goed weg. Bedankt voor alle berichten!".

Niet veel later stuurde zijn ploeg Beobank-Corendon een persbericht de wereld in. Van der Poel maakte het goed en liep enkel een gekneusde nek op in Loenhout. ?Gelukkig heb ik geen breuken?, aldus een opgeluchte Van der Poel.

"Toon Aerts viel aan en ik zag dat Tom Meeusen het gat liet vallen. Dat wilde ik niet laten gebeuren. Ik wilde Tom passeren, maar omdat ik zo gefocust was op dat manoeuvre had ik niet door dat ik eigenlijk te veel snelheid had. Ik kwam op mijn voorwiel terecht en vloog over mijn fiets."

Van der Poel bleef even roerloos liggen, maar verloor naar eigen zeggen nooit het bewustzijn. "Ik kwam vol op mijn gezicht terecht en was even groggy. Ik voelde mijn aangezicht niet meer en moest even bekomen, maar het bewustzijn verloor ik nooit. Nu heb ik vooral last van mijn nek en mijn neus."

"Een scan van de nek- en halsstreek bracht geen breuken aan het licht", aldus de ploegleider Christoph Roodhooft. "Dat is positief. Mathieu mocht het ziekenhuis ook snel verlaten, met een zachte neksteun om de geblesseerde nek te ondersteunen."

Door de valpartij zal Van der Poel vrijdag niet deelnemen aan de wedstrijd in Bredene. Zijn deelname zondag in Baal is voorlopig nog onder voorbehoud. "Het is afwachten hoe de nek de komende dagen evolueert, maar ik hoop in ieder geval tijdens het Nederlands kampioenschap weer van de partij te zijn", besluit Van der Poel.