Ekiden, een japanse traditie
De Ekiden is meer dan alleen hardlopen. Het is meer dan een estafette wegwedstrijd. Het is een Japanse traditie. En dat is precies wat U en Uw team kan beleven in Amsterdam op 21 juni 2014.

De Amsterdam Ekiden is een aflossingsmarathon die gelopen wordt met 6 lopers per team. Alle ploegen starten samen om 11.00 uur. In teamverband overbruggen ze de magische marathonafstand. De afstanden in loopvolgorde zijn: 5 km + 10 km + 5 km + 10 km + 5 km + 7,195 km (totaal 42,195 km).

Marathons en langeafstandslopen zijn immens populair in Japan. Een populaire variant, vooral rond nieuwjaar, is de Ekiden. Het is dan ook vanuit het "land van de rijzende zon" dat deze atletiekdiscipline kwam overwaaien. In Japan is de Ekiden een belangrijke wedstrijd voor veel universiteiten. In de afgelopen jaren is de Ekiden wereldwijd bekend geworden. De Ekiden is meer dan alleen rennen, het is meer dan alleen een wegwedstrijd. Het is een Japanse traditie.

Ekiden is in het Japans een samenvoegsel van twee woorden. Eki betekent "plaats" en Den staat voor "bezorgen". Vroeger werden in Japan namelijk belangrijke documenten door diverse lopers vliegensvlug van de ene naar de andere plaats gebracht. Het sportieve evenement Ekiden is op deze klassieke koeriersdienst gebaseerd. Het pakket documenten wordt gesymboliseerd door een sjerp, de Tasuki.

Zes personen vormen samen een team waarbij elk teamlid een eigen afstand loopt. De aflossingen gebeuren dus met een speciaal aflossingslint, de "Tasuki" dat van de schouder, schuin over de borst, naar de heup hangt. De Ekiden is een spannende wedstrijd aangezien het succes van de ploeg afhangt van elk van de zes lopers. Iedereen in het team heeft dus een belangrijke functie. Daarom is deze wedstrijd ook populair bij heel wat bedrijven.

Nog even dit: het wereldrecord staat sinds 2005 op naam van een Keniaans team: 1u57m06s. Gelopen in Chiba, Japan.